Geschiedenis van de spijkerbroek
De geschiedenis van de spijkerbroek gaat ver terug in de tijd. De term jeans en de Franse taal spelen een hoofdrol rond de spijkerbroeken.
Spijkerbroeken werden achter het schip gehangen.
Het woord "spijkerbroek" komt van de Franse zin bleu de genen, letterlijk het blauw van Genua. Jeans weefsel of denim, afkomstig uit twee plaatsen: de Franse stad Nîmes, waarin 'denim' dankt zijn naam aan, en in India, waar de broek gemaakt van denim materiaal werden gedragen door de zeilers van Dhunga, daar werden spijkerbroeken bekend als grove kleren.
In ongeveer dezelfde tijd, spijkerbroeken werden gemaakt in Chieri, een stad nabij Turijn (Italië), tijdens de Renaissance, en werden populair in de 16e eeuw. Deze spijkerbroeken werden verkocht via de haven van Genua, de hoofdstad van de onafhankelijke Republiek van Genua waar flink wat marine aanwezig was.
In de geschiedenis werden veel van deze spijkerbroeken gemaakt voor de Genuese Marine, die spijkerbroeken verplicht stelden voor al het marine personeel. Het was verplicht omdat men gemakkelijk de spijkerbroek kon oprollen voor schoonmaken van het schip maar ook omdat het draagbaar is als ze nat of droog is. Deze spijkerbroeken werden witgewassen door ze in een groot net achter het schip te gooien. Door het zout en de zon kregen de spijkerbroeken een veel lichtere kleur.
Niet alleen bij de marine waren spijkerbroeken populair, in zeer veel andere delen van de wereld, waar de marine geen rol van belang speelde, werden spijkerbroeken geproduceerd. Dichterbij huis werden spijkerbroeken bijvoorbeeld gedragen door het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog. De Amerikanen kwamen hier tegen de Duitsers vechten in... hun spijkerbroek! Toen werd het nog speciale broek genoemd, een broek van denim oftewel jeans.
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de eerste spijkerbroeken, uit Amerika, Nederland binnen en werd de term spijkerbroek en jeans gemeengoed voor zowel mannen als vrouwen.
Nu worden spijkerbroeken volledig machinaal van hun kleuren voorzien en is de spijkerbroek nog steeds geliefd bij veel beroepen. Niet alleen bij zwaardere beroepen maar ook op je kantoorbaan kan je tegenwoordig prima in een spijkerbroek verschijnen.